2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták az "Év Könyvtára 2009" címet

2009. november 4.
A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár nyerte el az "Év Könyvtára 2009”"címet. Az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adta át szerdán az intézmény vezetőjének, Gyöngyösi Zsuzsannának.
Fotó: Nagy Gergely
Fotó: Nagy Gergely
 
A díjazott könyvtár sikerességét jelzi, hogy a 4.623 fős lélekszámú településen az elmúlt évben kétszázzal tudták növelni a beiratkozott olvasók számát. A szolgáltatások hátterében egy kicsi (a könyvtár teljes személyzete mindössze öt fő), de hatékonyan működő szervezet áll, amelynek tagjai nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel végzik munkájukat.
 
A beérkező pályázatokat elbíráló szakmai bizottság véleménye szerint az intézmény különös hangsúlyt fektetett az informatikai infrastruktúra fejlesztésére. Ennek megfelelően az országos könyvtári stratégiához illeszkedő helyi stratégiai tervben kiemelt szerepet kapott az információs és kommunikációs technológiák, valamint az ezekre épülő szolgáltatások fejlesztése, melynek eredményeként számos helyi és távoli elérésű szolgáltatáshoz biztosítanak hozzáférést. A könyvtár e-Magyarország pontként is működik, így a felhasználók az e-közigazgatás szolgáltatásait is elérik.
 
Fotó: Nagy GergelyA hagyományos szolgáltatások fejlesztése terén az intézmény különösen jelentős eredményeket ért el a mozgókönyvtári feladatok ellátásában. A Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából 23 községben biztosítanak könyvtári szolgáltatást.
 
A könyvtár speciális szolgáltatásokat nyújt a Vas Megyei Idősek Otthona lakóinak, valamit a fogyatékkal élő könyvtárhasználóknak.
 
Az intézmény rendkívül hatékonyan használta ki az elmúlt évben a pályázati lehetőségeket. 11 nyertes pályázatuk között szerepel épület-felújításra, infrastruktúra-fejlesztésre és rendezvények lebonyolítására kapott támogatás is.
 
Az intézmény működésének hangsúlyos elemei a partnerközpontúság, a könyvtárhasználók megszólítása, a PR és a marketing. Folyamatosan mérik a használói elégedettséget, és a visszajelzések eredményeként pontosan ismerik a használók igényeit, így azonnal reagálhatnak az elvárásokra.
 
 
Az "Év Könyvtára" pályázatról
Az OKM Könyvtári Osztálya és a könyvtáros szakmai szervezetek (Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Informatikai és Könyvtári Szövetség) kezdeményezésére 1996-ban hirdettünk először pályázatot az "Év könyvtára" kitüntető cím elnyerésre. A címre a korszerű működési formákat, a minőségfejlesztési programok eredményeit alkalmazó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pályázhatnak. A kitüntető cím 1.000.000 Ft pénzjutalommal jár.
 
Az eddigi díjazottak:
1996 Gödöllői Városi Könyvtár
1997 Katona József Könyvtár, Kecskemét
1998 Városi Könyvtár, Tiszaújváros
1999 Kiskunhalasi Városi Könyvtár
2000 Huszár Gál Városi Könyvtár, Mosonmagyaróvár
2001 Kresznerics Ferenc Könyvtár, Celldömölk
2002 Hírközlési Felügyelet Információs Központ és Könyvtár, Budapest
2003 Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa.
2004 Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
2005 Solymár Imre Városi Könyvtár, Bonyhád
2006 Fejér György Városi Könyvtár, Keszthely
2007 Berzsenyi Dániel Főiskola Könyvtára, Szombathely
2008 Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger
2009 Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, Vasvár
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok