2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Öt intézet egy napja

2006. május 16.
"East Park" Moszkvában, osztrák-magyar írófoci Bécsben, Rakovszky Zsuzsa Varsóban

Számos, külföldi magyar kulturális intézetek által szervezett kiemelt program zajlik má-jus 18-án, csütörtökön Európa több nagyvárosában.

A Nyócker bemutatója Moszkvában
Nagy várakozás előzi meg Gauder Áron "Nyócker!" című animációs filmjének május 18-i Oroszországi bemutatóját. Orosz forgalomba a rajzfilm "Keleti blokk" (East Park) címmel kerül, szójátékot képezve a neves amerikai South Park animációs filmből és a Kelet-Európa fogalmaiból. A film szinkronját Oroszország leghíresebb szókimondó ska-punk zenekarának énekese, a Lemningrád együttes frontembere Szergej Snur végezte. A Nyóckert forgalmazó Karmen video júniusban adja ki a film orosz nyelvű DVD változatát, valamint társzervezés-ben a Moszkvai Magyar Központtal magyar filmhetet szervez a Fitil moziban.

Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ:
"Kettétört élet" címmel tartanak könyvbemutatót május 18-án az Idegennyelvi Könyvtárban abból az alkalomból, hogy Alekszandr Meny orosz mártírpap életrajza megjelent magyar nyel-ven. Ezt követően "Vallás és kultúra" címmel zajlik majd kerekasztal-beszélgetés az orosz vallási felekezetek képviselőivel. A rendezvényeken részt vesz Gulyás Kálmán címzetes ál-lamtitkár.

Bécsi Collegium Hungaricum:
Számos nagy osztrák-magyar klubtalálkozó színhelyén, a Wiener Sportklubban mérkőzik meg az osztrák és a magyar íróválogatott május 18-án.
A magyar irodalmi válogatott játékosai: Balázs Attila, Darvasi László, Egressy Zoltán, Garaczi László, Gyurgyák János, Farkas Zsolt, Hamvai Kornél, Kukorelly Endre, K?rösi Zol-tán, Mélyi József, M. Nagy Miklós, Sajó László, Takáts József, Wirth Imre és Zilahy Péter.
Az osztrák tagjai: Franzobel, Walter Grond, Gerhard Ruiss, Egyd Gstättner, Ferdinand Schmatz, Martin Amanshauser, Christian Futscher, Daniel Glattauer, Reinhard Prenn, Wolf-gang Kühn és Robert Menasse. A kezdőrugást Bécs polgármestere Michael Häupl végzi el. A mérkőzést követő felolvasáson közreműködik Kőrösi Zoltán és Darvasi László.

Londoni Magyar Kulturális Központ:
A Romanodrom Együttes ad koncertet május 18-án a PULSE Fesztiválon "A magyar kultúra diverzitása, magyar roma fókusz" programsorozat részeként.

Római Magyar Akadémia:
"Mazzini és az Új Európa" címmel zajlik tudományos tanácskozás május 18-án az RMA nagytermében. A Roma Tre Egyetem által kezdeményezett programba bekapcsolódott a Fraknói Történeti Intézet is, így a kiemelkedő olasz liberális gondolkodó európai programja kapcsán az utóbbi évszázad fejlődési perspektíváiról elhangzó előadások egy részének az RMA ad otthont. A konferencián előadást tart az RMA igazgatója, Csorba László is.



Varsói Magyar Kulturális Intézet:
Május 18-án veszi kezdetét és május 21-ig tart az 51. Varsói Nemzetközi Könyvvásár. Az utóbbi két évben az Intézet magyar standdal volt jelen a varsói könyvvásáron. Az előző évek-hez hasonlóan, a tervek szerint két magyar kiadónak (ezúttal a Vincze és a Kossuth Kiadónak) adnak alkalmat a bemutatkozásra. A könyvvásár első napján író-olvasó találkozó zajlik majd Rakovszky Zsuzsa költő, műfordító részvételével. A műfordítás terén is komoly érdemeket szerzett neves magyar költő, író sajnos teljesen ismeretlen Lengyelországban. Ezt a hiányos-ságot pótolja Rakovszky Zsuzsa bemutatkozása a rangos varsói könyvvásáron.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok