2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jubileumi évadnyitó gála az ötvenéves József Attila Színházban

2006. szeptember 2.
Különleges műsorral és jubileumi társulati üléssel ünnepelte 50. születésnapját péntek este a budapesti József Attila Színház, első alkalommal avattak örökös tagokat.
Budapest, 2006. szeptember 1. Léner Péter igazgató és Méhes László főrendező beszélget egymással a József Attila Színház színpadán a jubileumi előadás előtt, amellyel a színház fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték. (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Budapest, 2006. szeptember 1. Léner Péter igazgató és Méhes László
főrendező beszélget egymással a József Attila Színház színpadán
a jubileumi előadás előtt, amellyel a színház fennállásának
ötvenedik évfordulóját ünnepelték.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bodrogi Gyula színművész által rendezett gálaünnepség nyitányaként régi jelmezekből tartottak divatbemutatót az előcsarnokban, ezt követően a nagyszínpadon a színház egykori és jelenlegi művészei léptek fel, majd egy kivetítőn filmbejátszásokkal idézték meg a teátrum klasszikusait, többek között Gózon Gyulát, Gobbi Hildát, Berky Lilit, Kaló Fróriánt, Sinkovits Imrét és Schütz Ilát.

A zenés műsorszámokat követően Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy a József Attila Színház "most már nincs a város peremén", mert megtalálta arcát, hangját és "közönségét, amelyik imádja". A politikus miniszteri elismerő oklevelet nyújtott át Léner Péter direktornak.

Mint a színház fővárosi fenntartója, Schiffer János főpolgármester-helyettes az intézmény egyediségét jellemezve úgy fogalmazott, hogy a teátrum "vidéki, pesti, vagy egy pesti vidéki színház", egy olyan hely, ahol a minőségi dráma mellett megfér a könnyed műfaj is.

A késő estébe nyúló gála végén a színház örökös tagsága díjak mellett Kaló Flórián-díjat és az Örökös Néző-díjat is kiosztották.

A születésnap éjfélig tartó utcabállal folytatódott a színház mögötti utcában.

Az előadás előtt a gálaműsort rendező Bodrogi Gyula az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a napokban a sajtóban megjelent információk szerint ő a legesélyesebb arra, hogy az elhunyt Zenthe Ferenc helyére őt válasszák meg a Nemzet Színészének, mindössze annyit mondott, ez egyáltalán nem foglalkoztatja, bár maga is hallott a "mendemondákról". Megjegyezte: "élete egy nagy csodája lenne", ha valóban így döntenének a kollégák.

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton, elsőrendű feladata "a fővárosban kialakult feladatmegosztásban" a nívós szórakoztatás - körvonalazta céljaikat Léner Péter igazgató az intézmény internetes honlapján közzétett összegzésében, hozzátéve: a népszínház eszméjét szeretnék megjeleníteni és továbbépíteni.

A teátrum a most induló évadban Darvasi László: Szabadsághegy, Kocsák Tibor - Nagy András: Járom az utam, Shakespeare: Ahogy tetszik, valamint Dés-Nógrádi-Koltai-Nemes: Sose halunk meg című darabjának bemutatását tervezi.

Első alkalommal avattak örökös tagokat a József Attila Színházban. Az elismerő címet azoknak adományozzák, akik legalább 15 éven át tagjai voltak a színháznak. Örökös tag lett Bakó Márta, Benedek Árpád, Turgonyi Pál, Örkényi Éva, Galambos Erzsi, Voith Ági, Bodrogi Gyula, Bánffy György és Sztankay István.

Az idén Kocsis Judit színművésznőnek adományozták a Kaló Flórián-díjat.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok