2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyakornoki szabályzat - az OKM minta-ajánlása

2007. október 31.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumoktól és egyéb központi szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatások, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az azokkal történő irányítás gyakorlata alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.
 
Tisztelt Intézményvezetők!
 
Az általunk elkészített Gyakornoki szabályzat - minta ajánlás a szabályzat elkészítésének egy lehetséges módját mutatja be. Egy meghatározott intézménytípusra - iskolára - készítettük el.
A szabályzat elkészítésekor törekedtünk arra, hogy a jogszabály által kötelezően előírt elemek maradéktalanul megjelenjenek a szabályzatban. Az intézmény által szabályozható, helyi szabályozást igénylő részeknél - az aprólékos, részletes szabályozással - igyekeztünk felhívni a figyelmet a fontosságra.
Szándékaink szerint az elkészített szabályzat lehetőséget ad arra, hogy az intézmények merítsenek belőle, ugyanis a jogszabályban meghatározott minimumnál többet tartalmaz.
Természetesen a szabályzat akkor lesz "élő", ha az intézményi sajátságok jelennek meg benne. Fontos szem előtt tartani, hogy mindent szabályozzon az intézmény, amire a jogszabály lehetőséget ad, azonban a jogszabályban rögzítettekkel ellentétes szabályozás jogellenes.
Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az általunk bemutatott gyakornoki szabályzatban foglaltak nem kötelező erejűek. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes.
 
 
A témához kapcsolódóan bővebb információ olvasható:
  • A tanári fejlődés heurisztikus modellje In: Berliner, D. C. (2004) Describing the behavior and documenting the accomplishments of expert teachers. Bulletin of Science Technology & Society, 24 (3), 200-212.
  • http://www.nwrel.org/request/may0l/mentoring.html
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Közoktatási Főosztály
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok